تمرینات ورزشی و هر گونه فعالیت بدنی که فشار بیش از حد یا غیرعادی به عضلات وارد می کند می تواند منجر به درد عضلات شود. همه افراد حتی افرادی که به طور منظم ورزش می کنند و آمادگی جسمانی خوبی دارند درد عضلانی را بعد تمرین تجربه می کنند. درد عضلات می تواند ناراحت کننده و دردناک باشد هرچند که معمولا در عرض چند روز ناپدید می شود.اسپرت کالا در این مقاله به جزئیات و دلایل درد عضلات پس از ورزش و همچنین راه‌هایی برای کاهش آن می پردازیم.
در طول فعالیت بدنی، عضلات بدن برای انجام حرکات منبسط و منقبض می شوند و فعالیت بدنی طولانی مدت یا تکراری عضلات را بیش از حد تحت فشار قرار می‌دهد که منجر به درد عضلانی می‌شود. وقتی بیش از حد معمول ورزش ‌کنید و یا تمرینات سنگین و طولانی تر و جدیدی انجام دهید، چند ساعت بعد از تمرین درد عضلات بیشتری را تجربه خواهید کرد و به همین دلیل است که، پزشکان به آن درد عضلانی تاخیری (DOMS) می گویند که اکثر مردم هم پس از ورزش آن را تجربه می کنند.
برخی از کارشناسان معتقدند که این نوع درد عضلانی احتمالا به دلیل پارگی های میکروسکوپی در فیبرهای عضلات که حین ورزش ایجاد می شوند است و درد عضلات نتیجه درمان شدن این پارگی های میکروسکوپی است.
طبق تحقیقات انجام شده گفته می شود که درد عضلات معمولاً 12 تا 24 ساعت بعد از ورزش شروع می شود و حدود 24 تا 72 ساعت پس از تمرین به اوج خود می رسد. بعد از این مدت کم کم درد کاهش میابد. میزان دردی که فرد طی DOMS احساس می کند به نوع، مدت و دفعات آن تمرین و فعالیت بستگی دارد.
البته دردهای بسیار شدید که بلافاصله پس از فعالیت ایجاد می‌شوند می‌تواند نشانه آسیب‌ هایی جدی مثل کشیدگی یا رگ به رگ شدن در نتیجه کشیدگی یا پارگی عضله، تاندون یا رباط باشند و بسیار شدیدتر از DOMS هست که احتمالاً نیاز به مراقبت پزشکی دارند.
درد عضلات معمولی بعد از ورزش طبیعی است و به ندرت نیاز به مراقبت پزشکی دارد و در اکثر موارد، علائم گرفتگی و درد بعد چند روز خود به خود از بین می روند. هرچند که برای بهبود زودتر بهتر است از فشار بیش از حد به عضلات آسیب دیده خودداری کنید.

دلیل درد عضلات یک روز پس از تمرین

با این حال از سری درمان هایی برای کاهش درد عضلات پس از ورزش توصیه می شود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

ماساژ: 

یک ماساژور حرفه ای یا فیزیوتراپیست می تواند ماساژهای مفیدی را برای کاهش درد عضلانی پیشنهاد کند. ماساژ موجب افزایش جریان خون در ناحیه آسیب دیده می شود که موجب بهبودی شده و به تسکین درد کمک می‌کند.

گرما درمانی: 

حمام آب گرم یا استفاده از پدهای حرارتی نیز می تواند جریان خون را در عضلات آسیب دیده بیشتر کند و درد را به طور موقت تسکین دهد.

سرما درمانی: 

کمپرس آب سرد یا فرورفتن در آب سرد می تواند التهاب و تورم عضلات را کاهش دهد و به عنوان یک درمان طولانی مدت برای آسیب های عضلات مفید است.

تمرین ورزشی سبک: 

فعال نگه داشتن عضلات نیز ممکن است به کاهش درد کمک کند. هرچند که باید حرکات سبکی را انتخاب کنید تا فشار بیش از حد بر عضلات آسیب دیده وارد نشود. تمرینات سبکی همچون پیاده روی و حرکات کششی.

داروهای ضد درد: 

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی بدون نسخه (NSAIDs) نیز می‌توانند به کاهش التهاب عضلات و درد ناشی از آن کمک کنند.هرچند که نمی توان درد عضلانی پس از ورزش را از بین برد اما با روش های گفته شده میتوان کمی درد آن را کاهش داد.  همچنین فرد می تواند اقداماتی را قبل از ورزش برای پیشگیری و کاهش آن انجام دهد. طبق مطالعات و تحقیقات، بهترین راه برای پیشگیری و کاهش درد عضلات  این است که برنامه های ورزشی خود را به آرامی تغییر دهید زیرا این روند به عضلات زمان می‌دهد تا با تغییرات سازگار شوند.
در آخر درد عضلات پس از ورزش کاملا طبیعی بوده و قابل تحمل است و در بسیاری از موارد این کوفتگی برای دوست‌داران ورزش لذت بخش می باشد. با این حال هرگاه این درد و گرفتگی برایتان غیرقابل تحمل شد میتوانید از روش های ماساژ،
سرما درمانی، گرما درمانی و داروها برای کنترل و کاهش درد استفاده کنید.